zaterdag 11 mei 2013

Kunst en Brocante markt 10 en 11 mei 2013

 
Vrijdag een week terug bedacht ik dat ik 31 mei veel te lang vind duren om op een markt te gaan staan. In Den Burg zouden op 10 en 11 mei ook markten zijn. Maar maak ik kunst of ben ik brocant? Ik wist het niet, een mailtje en op maandag een belletje later was ik welkom op beide markten. Werken met wol is een kunst apart, en ik gebruik oude technieken, en das brocante, super!

Ik helemaal gelukkig maar wel een heel geregel op het laatste moment. Vooral omdat ik de woensdag de hele dag les geef en op donderdag de hele dag een modeshow had. Maar op dinsdag was ik klaar, alles voorbereid en geregeld voor zowel de naailessen, modeshow en de markten.

Vrijdagochtend om 9 uur ben ik er om de kraam helemaal in te richten, niet zomaar een kraam maar een tent van 5 bij 5 meter in plaats van een kraam van 1 bij 4 meter. Wauw, een eigen winkeltje voor 2 hele dagen. 

Om een uur of 11 word het wat loperig, vooral het spinnen achter het spinnenwiel van mijn moeder trekt veel publiek. De leukste opmerking was toch wel van een jongetje van een jaar of 3 die vroeg of mijn moeder misschien Doornroosje was. Hij zocht ook de scherpe punt van de spoel, gelukkig zat die er niet op vond hij, het was wel wat lastig als we allemaal in slaap vielen.















Veel mensen geïnspireerd en zelf ook weer geïnspireerd. Veel fanatieke mensen aan het droogvilten gekregen en een hoop inschrijvingen voor de workshop van 18 mei.

Geslaagde markt, op naar de volgende markt van 31 mei bij de Vrije School aan de Molenstraat.

vrijdag 10 mei 2013

Modeshow MooiZO 4 Ever 2013

Een modeshow door Atelier MooiZO, http://www.atelier-mooizo.nl/, in samenwerking met Young 4 Ever, http://www.young4ever.nl.
 
Begin dit jaar vond ik dat ik zon grote groep had met meiden die naailes volgen bij mij dat we wel eens een modeshow konden gaan doen. Meiden in elke groep waren razend enthousiast. Maar toen werd ik zwaar aan mijn belofte gehouden. Geen idee waar ik dat zou moeten gaan doen, ik liet het maar bezinken, dat doe ik vaker met ideeën die nog niet helemaal af zijn.
 
Een week later sta ik op het schoolplein te kletsen met Berber, ik enthousiast over mijn Atelier MooiZO, zij enthousiast over haar stichting Young 4 ever, ik had het over een modeshow maar geen locatie, maar Berber dacht dat we de Time-Out wel konden gebruiken als locatie. Joepie, kon ik de meiden weer enthousiast gaan maken.
 
In maart zijn we gaan zitten voor een kort draaiboek en wat er nodig was, zo geregeld allemaal. Ik  stuur brieven naar mijn naaistudentjes en oud-studentjes, in totaal doen er 12 meiden mee, van de 22 is dit een heel aantal.
 
Dan breekt de dag aan, Hemelvaart 2013, ik ben al vroeg wakker, eigenlijk niet zenuwachtig, alles is al geregeld en de spullen die meemoeten zijn klaar, zelfs mijn doemscenario dromen zijn uitgebleven (daar ben ik helaas heel goed in!).
 
De meiden zijn er om 11 uur, ze mogen hun spullen naar de zolder brengen, dit word hun kleedkamer voor vandaag. Er zijn vijf grote (nep)zussen, nichten en buurmeisjes die de visagie en het kappen op zich nemen. Later zullen deze meiden ervoor zorgen dat achter de schermen de volgordes goed geregeld zijn en er op tijd is omgekleed voor de volgende showronde.
Er word direct aan de slag gegaan met kappen en opmaken, omkleden en volgordes van kleding aandoen.
 
De meiden die als eerste helemaal mooi zijn gaan een fotoshoot doen met een professionele fotograaf https://www.facebook.com/jorianploegmanfotografie. De dames gaan er helemaal in op, je kunt wel zien dat er veel geoefend hebben de dag ervoor! En de foto’s?! Die zijn prachtig!!
 
Na even chillen op de grote loungebanken en wachten tot iedereen klaar is gaan we de show repeteren. Hier is ook geoefend merk ik. Ik heb een lijst gemaakt met een volgorde daarin, her en der moet nog een naam veranderd worden en er moeten nog wat rondes bij komen, er is ook zoveel kleding gemaakt. De muziek word getest en er gaat nog van alles mis. Oei oei, daar komen de eerste stressperikelen tevoorschijn.
 


 Na de eerste oefening gaan we nog even lunchen met wat drinken en een soepje erbij. De meiden komen weer wat tot rust.
 
Dan gaat het beginnen, er komen wat ouders, en andere familie binnengedruppeld. Nu gaat het echt beginnen, het ene meisje word wat stiller en de andere word giechelig of druk, toch best zenuwachtig, en ik ook inmiddels. Huppakee, naar de kleedkamer, kleding voor de eerste ronde aan! De regie is nu in handen van de meidengroep boven, ik sta beneden alle ouders te verwelkomen, de microfoon te testen en me eigen steeds meer zenuwachtig te voelen.
 
Als het even na tweeën is gaat het beginnen, ik vertel wat ik doe en hoe hard de meiden de laatste tijd hebben gewerkt om al hun prachtige kleding af te krijgen. En dat we naar de resultaten gaan kijken. Daar vliegen de zenuwen weg en gaan we beginnen.
De meiden lopen een fantastische show, het gaat niet een keer mis en het applaus van de supertrotse ouders mag er zijn, ik denk dat de hele buurt hiervan genoten heeft.
 
De laatste ronde lopen de meiden met de door mij ontworpen en door mijn zus gemaakte kleding, ze komen nu allemaal op, en glunderen van oor tot oor en zijn supertrots dat ze dit voor elkaar hebben gekregen! Ik ben ook apetrots op ze, en de ouders en andere familie zeker ook.
 
Nog een keer naar boven om hun mooiste kleding aan te doen voor een groepsfoto.
 

 
Na de groepsfoto is er de keuze om te blijven hangen of om lekker naar huis te gaan. Wij gaan opruimen.
 
Rond 4 uur ben ik ook thuis, trots op de meidengroep, trots op ons organisatie en met in mijn hoofd het feit dat we dit volgend jaar weer gaan doen, de meiden waren echt model voor één dag.

zaterdag 4 mei 2013

Eerste wolworkshop een feit!

Het resultaat van de workshop.

Inmiddels ben ik de trotse eigenaresse van 100 kilo Texelse schapenwol. Wat een hoop warmte in mijn atelier. Met deze schapenwol ga ik in samenwerking met Tineke Hoogenbosch, mijn moeder, en Frank Gorter, een enorm enthousiast schapenboer, een heleboel mensen blij maken met Texelse schapen wol komende seizoenen!

Vandaag de eerste workshop 'Leer de Texelse wol kennen'. Om 10.00 uur gingen we van start met een bak koffie en Texelse koek. Tijdens de koffie verteld boer Frank veel over schapenwol en daar waar je op moet letten bij de aankoop van een vacht.

Na een rondleiding over de boerderij, een wolonderzoek bij de schapen en een stukje schapendrijven gaan we weer terug de schuur in voor nog een bak koffie en een samenvatting.

Nu is de beurt aan mij, ik leg 3 technieken uit die iedereen kan, en heel erg leuk zijn. We maken een schaapje, het unieke Texelse souvenir natuurlijk. Tijdens het weven, stroppen en vilten leg ik uit hoe je wol wast en wat zijn kwaliteiten zijn. Ook laat ik zien wat er nog allemaal meer kan met de wol behalve het schaapje maken en beantwoord ik vragen.


Na afloop is iedereen welkom in mijn miniwinkeltje met de wolproducten die we gebruikt hebben.


Mijn mini Texelse wol shop.